szamaleny at ownlog '06

jaki sylwester taki cały rok


Link 01.01.2008 :: 21:12 Komentuj (2)
pożyjemy zobaczymy :) Jesli przysłowie się sprawdzi to nie powinno być źle, dużo pracy - bo jeszcze tuż przed wyjściem z domu załatwiałam coś telefonicznie/@ z klientami, dobre jedzenie, picie bez upicia, trochę zabawy, trochę śmiechu i dobre towarzystwo.
Zdjęć nie będzie bo zapomniałam wziąść karty do aparatu (heh), ale nieskromnie powiem, że to co z Mackiem upichciliśmy przeszło wyobrażenie nasze i naszych gości.
Wiec dzisiaj tylko przepis, myślę że ten zestaw powtórzymy za czas jakiś to go wtedy przypomnę i umieszczę zdjęcia.
A więc - z inspiracji Nigelli (fanką się stałam i uważam panią N. za ideał seksu, rili)


KURCZAK KORZENNY MUGHLAJ
potrzebujemy:
Ok. 2,5 cm kawałek imbiru, obranego
4 ząbki czosnku, obrane
2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki suszonego Chili
4 łyżki stołowe mielonych migdałów (użyłam płatków które zmieliłam razem z resztą przypraw)
½ szklanki wody
5 ziaren kardamonu, startego (użyłam już sproszkowanego)
1 laska cynamonu, przełamana wpół
2 liście laurowe
4 ząbki czosnku
1/4 szklanki oleju
Ok. 1,5 kg udek kurczaka, każde przecięte na 2 części i oczyszcone z skóry i kostek
2 cebule, posiekane
1 kubek gęstego jogurtu (użyłam Zott naturalnego)
1 szklanka bulionu z kury
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
1 łyżeczka garam masala (mieszanka goździka, gałki muszkatołowej, cynamonu, kminu, kolendry, kopru włoskiego, czarnego pieprzu i kozieradka.)
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki płatków migdałów, pieczonych, do przybrania


co za bogactwo smaków i aromatów prawda? :)

co dalej?
Włóż imbir (obrany i pokrojony na mniejsze kawałki), czosnek, kmin, kolendrę i chili do miksera lub moździerza, zmiksuj. Dodaj mielone migdały i wodę, znów zmiksuj. Odstaw na bok.

Na dużej patelni podgrzej olej i dodaj kawałki kurczaka- w kilku turach, nie wszystkie naraz- gotuj aż podsmażą się z każdej strony, przełóż do naczynia.

Przyprawy i cebulę dodaj do oleju. Gotuj, ciągle mieszając, aż będzie miękka i lekko brązowa. Wlej zmiksowaną wcześniej pastę i gotuj wszystko, aż nabierze koloru. Mieszają dodaj pół kubka jogurtu, aby zrobił się sos, potem dolej bulion, kremówkę i rodzynki.

Podsmażonego kurczaka (i wszystkie soki, jakie z niego wyciekły) włóż z powrotem na patelnię i posyp mieszanką garam masala, cukrem i solą. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 min., sprawdzając czy mięso jest dokładnie ugotowane.


Przed podaniem posyp płatkami migdałów.


potrawa druga:
KORZENNY RYŻOWY PILAW

2 łyżki stołowe oleju
1 duża cebula, pokrojona
2 ząbki czosnku
3 ziarna kardamonu, starte
1 laska cynamonu, połamana na 3
1/2 łyżeczki nasion kminku
2,5 szklanki ryż basmanti
4 szklanki bulionu z kury
1/2 szklanki siekanych, pieczonych, migdałów, do przybrania
2-3 łyżki stołowe posiekanych, świeżych liści kolendry, do przybrania (się obyło bez)

Cebulę, czosnek, kardamon, cynamon, kmin podsmaż na oleju, aż cebula będzie zbrązowieje i zmięknie. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając ok. 10 min.

Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj w garnku z cebulą, potem wlej bulion i doprowadź wszystko do wrzenia. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 20 min.

Wyłącz ogień, zdejmij pokrywkę, połóż szmatkę na garnek i na nią znów pokrywkę. Możesz zostawić ryż na ok. 10 min. do 1 godz. Przed podaniem wymieszaj wszystko widelcem i dodaj migdały i kolendrę.

i
odświeżająca RAITA
1,5 kubka jogurtu naturalnego
3 pokrojone dymki
1 granat, ½ szklanki nasion z granatu
0,5 łyżeczki soli

W misce połącz wszystkie składniki, zostawiając trochę nasion granatu do przybrania. Dodaj soku wyciśniętego z granatu.

Wszystko wymieszaj razem, posyp nasionami granatu i podawaj schłodzone w miseczce.

* * * * * więcej polskich wersji przepisów Nigelli możecie znaleźć na bardzo pomocnym blogu http://nigella-ucztuje.blogspot.com/


Do tego podaliśmy jeszcze bagietki(taki misz masz kulturowy :)

mi najbardziej smakowało jak na talerzyk nałożyłam sobie kurczaka z dużą ilością sosu, obok kupka pilawu i kleks raity, od czasu do czasu maczałam w sosiku bagietkę i byłam w siódmym niebie.
O ile pamiętam to Nigella podawała ten przepis mówiąc, że starczy dla 8 osób, no cóż, nas było 4, na jeden posiłek poszło 3,4 korzennego kurczaka i 1,5 pilawu, a jak rano wstałam (bo padłam znacznie wcześniej niż chłopcy) mogłam tylko podziwiać dokładnie wyczyszczoną patelnie :)



mniam!

portugalia


Link 07.01.2008 :: 00:04 Komentuj (1)
dzisiaj dodałam do zakładek kolejną kategorię - PORTUGALIA, wczoraj z M. tak na szybko i pobieżnie sprawdzaliśmy ceny biletów, ja tak nieśmiało ;) i ciesząc się gdy przy jakimś połączeniu przez dwie godziny można posiedzieć na lotnisku w Madrycie. Listopad 2008? listopad 2009? Six, kilkanaście klisz i łażenie do bólu nóg a wieczorami fado i wino - ja już to widzę :)

mały backstage


Link 18.01.2008 :: 15:07 Komentuj (2)
nie mogę się oprzeć bo dialog wart nagrody. A więc była sesja - jedna modelka - dwóch fotografów, studio, szmery bajery. Ja sobie zrobiłam przerwę - zaczął działać P. Wyglądało to mniej więcej tak:



Później modelka trochę zmieniła pozę - rozsuwając nogi i padły słowa

fotograf: SZERZEJ, SZERZEJ!
modelka: ale co?? nogi??
fotograf:nie... DUSZĘ

;DDD



Załóż bloga

Archiwum

2017
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2016
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2015
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2014
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2013
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2012
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2011
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2010
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2009
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2008
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2007
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec

Kategorie

plecone trzy po trzy(48)
moje smaki(27)
spotkane zjedzone pyszne(2)
kuriozalne(1)
się ukulturalniam(1)

Linki

* * * * Fotografia Ślubna i Artystyczna :)
* * * mój drugi, bardziej \"pracowy\" blog
* * czym się lena zajmuje
* najlepsze Forum Fotografów Ślubnych
ogladam i lubię
poczytuję:bookjunky
poczytuję:tunder
poczytuję i oglądam: Grześ
zaglądam: Janusz
o jak ładnie o jak pysznie
poczytuję i się śmieję:
poczytuje i się ślinię:
Fotografia Ślubna i Artystyczna PerfectMoment :)
oglądam: drawn
poczytuję i się śmieję:stardog
poczytuję i płaczę:postsecret

Księga gości

Wyślij wiadomość

powered by Ownlog.com & Fotolog.pl